Recensie Overboord Christelijke Kinderboeken

Gepubliceerd op 30 september 2019 om 19:42

Overboord

, , , , ,

  • Auteur: Rijk Arends
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 9.90
  • Pagina\'s: 125
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033129742

 

Samuel is met zijn vader en moeder vanuit Syrië, over de Middellandse Zee, naar Europa gevlucht. Hij heeft traumatische herinneringen aan die afschuwelijke nacht op zee. Als zijn klas een project over reizen wil doen en kiest voor ‘Samuels reis naar Nederland’ is hij niet blij. Tegelijk laat klasgenoot Harmen merken dat hij een ‘mening’ heeft over de komst van asielzoekers… Overboord is genomineerd voor het Hoogste Woord 2020

Wat is er met Samuel gebeurd? Dat wil je als lezer maar al te graag weten. Het verhaal is vlot geschreven. Tussendoor wordt steeds iets verteld over de vlucht van Samuel en zijn ouders vanuit Syrië. Maar waarom worden Samuel en zijn ouders ook in Nederland dwarsgezeten? Hoe loopt de protestactie tegen het AZC af? Kan de jongen, die een brandende fakkel lijkt, nog op tijd gered worden? Wat doen al deze dingen met het gevoel van Samuel en met zijn band met zijn klasgenoten? Kan Samuel zich in Nederland wel veilig voelen, of lijken veel dingen op het gevaarlijke Syrië waaruit hij gevlucht is?

Het boek heeft een aansprekende voorkant. De omslag toont gelijk al de sfeer van het boek en laat al iets zien van hoe Samuel zich voelt. De voorkant past goed bij de inhoud van het verhaal en ondersteunt deze ook. Samuel is een levensecht karakter. Hij wordt heel menselijk door wat hij allemaal doet. Het is geen personage dat alles goed doet, maar Samuel maakt, net als ieder ander mens, ook zijn fouten. Daardoor wordt het voor de lezer makkelijker zich in het hoofdpersonage in te leven. Hij gaat léven voor de lezer.

Het boek geeft op een mooie en indrukwekkende manier aan hoe het voor asielzoekers is om zich in een ander land te vestigen. Het beschrijft dingen waar tegen aan wordt gelopen. Ook worden dilemma’s beschreven, zodat lezers door krijgen dat het niet makkelijk is om te vluchten en om je in te burgeren in een ander land. Het is mooi dat het diepe thema veiligheid zo’n grote rol speelt en door het hele verhaal verweven is. Het laat zien hoe belangrijk het is, zeker voor kinderen, om zich veilig te kunnen voelen. Dat wordt in dit boek mooi uitgewerkt.

De tekst is in een duidelijk lettertype weergegeven en opgedeeld in hoofdstukken. overgangen in het verhaal worden duidelijk gemaakt door een witregel en het begin van een nieuwe alinea. Dat vergemakkelijkt het lezen van dit boek. Het verhaal bevat een levensechte beschrijving van de rampen die tegengekomen worden op de vlucht vanuit Syrië. Dit zijn soms best heftige dingen. Dat maakt het boek spannend. Je wilt graag weten hoe dit afloopt. Deze spanning kan er wel voor zorgen dat lezer het té spannend gaan vinden. Voor een heel aantal uit de doelgroep (vanaf 9 jaar) zou dit kunnen gelden. Voor kinderen van een wat oudere leeftijd zal dit minder snel van toepassing zijn.

Het is een prachtig boek over een actueel thema dat kinderen zeker zal aanspreken. Een aanrader!

Rijk Arends won de EigenWijsPrijs 2018 voor zijn debuut ‘Onder vuur’, uitgeverij Den Hertog.

RM

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.