Kunt u iets over uzelf vertellen?

Mijn naam is Rijk Arends. Ik ben geboren in 1977 en woon in het dorp Opheusden. In dit dorp speelt ook mijn eerste boek Onder Vuur zich af.

Ik ben getrouwd met Evelien en heb twee zonen. Mijn vrouw is geboren en opgegroeid in Canada. Daarom brengen we daar regelmatig onze vakanties door. Mijn nieuwste boek 'Tornado' speelt zich grotendeels af in Canada .       

 

Wat zijn uw hobby's?                                                                            Naast schrijven ga ik ook graag mountainbiken en vissen. Schrijven doe ik meestal in de vakanties. En die heb je genoeg als je in het onderwijs werkt.

 

Wat is uw beroep?

Ik werk met veel plezier op De Hervormde School in Opheusden waar ik dertien jaar voor groep 8 heb gestaan. Nu ben ik er locatiedirecteur. 

School en het schrijven van kinderboeken horen voor mij echt bij elkaar. Toen ik meester was leerde ik wat kinderen in de bovenbouw leuk vinden, hoe ze praten, wat ze bezighoudt en hoe ze met elkaar omgaan.  De leerlingen hebben me ook geholpen met schrijven. Telkens als ik een hoofdstuk had geschreven gingen we het met de klas lezen en mochten de kinderen zeggen wat ze ervan vonden. Ook hadden ze vaak ideeën hoe het verder moest gaan. Als beloning heb ik in mijn tweede boek 'Overboord' alle namen van de kinderen uit mijn klas in het boek verwerkt. Dat vonden de ze natuurlijk heel gaaf.

 

Hoe bent u begonnen met schrijven?

Ik ben in 2006 begonnen met het schrijven van korte verhalen voor volwassenen.  Ik deed mee met schrijfwedstrijden en heb een paar keer een prijs gewonnen.                                                  Natuurlijk wilde ik ook graag een keer een boek schrijven en toen ik in 2007 mijn manuscript opstuurde naar uitgeverij Den Hertog kreeg ik de vraag of ik een keer langs wilde komen voor een gesprek met de redacteur. Dat gesprek liep uiteindelijk uit op de uitgave van mijn eerste kinderboek: Onder Vuur.

Tot mijn grote verassing won ik met dit boek in 2018  de Eigenwijsprijs. Dat was natuurlijk een enorme stimulans om door te gaan met het schrijven van kinderboeken. 

Inmiddels ben ik alweer bezig met mijn vierde boek.

 

Wat vindt u leuk aan schrijven?

Het leuke aan schrijven is dat je een eigen wereld kunt creëren. Het is erg leuk om te bedenken wat er allemaal met een hoofdpersoon gaat gebeuren. Soms bedenk ik dat tijdens een lange wandeling of een stukje fietsen, maar heel vaak krijg ik  tijdens het schrijven ook weer allerlei ideeën.

Ik vind het belangrijk dat het verhaal klopt. Daarom doe ik eerst veel onderzoek naar de onderwerpen waar ik over schrijf. Ook dat is leuk werk!

 

Zijn er nog meer belangrijke dingen waar een schrijver rekening mee moet houden?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jullie mijn boeken graag willen lezen. Daarom denk ik er ook goed over na welke onderwerpen interessant zijn om over te schrijven. Dus heb je nog goede ideeën? Geef het maar door! Wie weet...

 

groetjes,

Rijk Arends